Când mergi la un prieten la vernisaj, e dificil să fii obiectiv. Ai certitudinea că toate creațiile sunt cele mai cele, o desfătare adevărată pentru toate simțurile conștiente sau subconștiente. Numai că în acest caz, impresia formată este un obiectivă, dat fiind faptul că oricare vizualizator – fie și unul neavizat într-ale creației artistice, percepe totul ca pe un val de senzații copleșitoare. Iată mai jos o opinie avizată, care vine chiar de la Mimi Necula, cea care a înțeles, poate, cel mai bine, ce-a vrut să spună autorul.
«„AIDVA – cu și despre ea” este titlul pe care l-a gândit artistul plastic George Costea – și nu singur, ci împreună cu EA, femeia prezentă în viața și în preocupările omului și pictorului. Numele expoziției este un joc de cuvinte, de acronime, ce poartă în el o întreagă înlănțuire de sensuri, în strictă legătură ce sentimentele, cu emoțiile, cu trăirile cele mai frumoase, cu iubirea. […] George Costea ne propune nu atât o cronologie a vârstei femeii, cât, mai ales, a stării acesteia.
Vedem uneori o EA inocentă – un copil pentru care starea interioară devine elementul central ce contrastează cu exteriorul – o tristețe și o apăsare interioară suprapusă pentru o ținută elegantă, delicată a une unei balerine.
În cele mai multe vedem femeia senzuală, care intrígă și provoacă, femeia care nu doar atrage privirea, ci și induce stări și emoții privitorului. E un joc, în egală măsură, de învăluire și dezvăluire.
George Costea nu ne propune o dezgolire a femeii, ci o îmbrăcare a acesteia cu o multitudine de sentimente, stări, intenții…
Este portretizarea unor stări, mai mult decât a unor individualități.
E O IMAGINE COMPLEXĂ ȘI COMPLETĂ A SEDUCȚIEI.
Dacă am început cu inocența copilăriei, cu acea puritate și veridicitate a sentimentelor, nemascate, ajungem la maturitatea ce aduce cu ea o anumită înțelepciune , dar și agerime a privirii și a simțirii, surprinsă magistral într-un portret al unei bătrâne ce înțelege și trasmite totul dintr-o privire.
Ochii, de alftel, sunt cei care te fascinează la picturile lui George Costea pentru că în aceste priviri pictorul a imprimat intenția și starea fiecărui personaj.
Spuneam la început că expoziția a fost gândită că un joc în care noi toți participanții suntem invitați să întrăm. În aceste sens al descifrării unei stări a fiecărui personaj întruchipat de pictor, a gândit cuvinte – adjective, definiții ale unor emoții, sentimente umane pe care suntem invitați să le asociem lucrărilor, pentru a crea o meta descriere celei propuse de către Pictor, pe pânză.»
Expoziția „AIDVA” vă așteaptă la Cercul Militar, până pe 10 septembrie.