„Ikemen Wagakki Concert” – instrumente tradiționale japoneze

Ambasada Japoniei în România, în colaborare cu Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru” al Universităţii Româno-Americane şi cu sprijinul All Nippon Airways organizează concertul de instrumente tradiţionale japoneze „Ikemen Wagakki Concert”. Acesta va avea loc pe data de 10 noiembrie 2016, ora 19:00, în Aula Magna a Universităţii Româno-Americane. Intrarea este liberă iar accesul publicului va avea loc începând cu ora 18:00.
Concertul va fi susţinut de către artiştii Keisho Ohno (shamisen), Yosuke Irie (shakuhachi) şi Mugen Yahiro (taiko).

Cine sunt acești artiști?

Keisho Ohno 

keisho-ohnoNăscut în orașul Niigata. Începe să studieze instrumentul shamisen originar din peninsula Tsugaru (Aomori, nordul Japoniei) la vârsta de 8 ani, iar la 14 ani este recunoscut de maestrul Takeyama Takahashi și acceptat drept ”continuator al stilului original takeyama”.
Este primul interpret la shamisen, care a participat la SXSW (2006), cel mai mare eveniment muzical organizat în SUA, ocazie cu care întreprinde și un turneu de mare succes în America.
Debutează în anul 2007 cu albumul ”Shami Spirits”.
Însușindu-și propriul motto: „să distrugi muzica tradițională, dar să o păstrezi intactă”, se inspiră din diferite genuri muzicale, încercând mereu ceva nou și posedând o tehnică extrem de înaltă. În prezent, își clădește constant o carieră în Europa, în anul 2015 susținând 26 de spectacole în Franța, Italia, Belgia, Luxemburg, Germania, Austria și participând la Expoziția Mondială EXPO Milano.

Yosuke Irie 

yosuke-irieNăscut în 1984 la Tokyo. În 2007 absolvă Facultatea de Muzică a renumitei Universități Toho Gakuen din Tokyo. În prezent își desfășoară activitatea ca profesor și compozitor de muzică pentru shakuhachi. A crescut într-un mediu artistic, în spiritul culturii japoneze tradiționale (mama, profesoară de koto, bunicul profesor de shakuhachi, iar bunica profesoară de ikebana).
A obținut numeroase premii la concursuri muzicale în Japonia și în străinătate. A susținut recitaluri în Italia (Roma, Vatican), Estonia, Rusia, Malta, Noua Zeelandă, etc..
Este pasionat de filosofie (Decartes, Platon, Zhuang Zhou, etc.), urmărind tot timpul relația dintre muzică și filosofie.

Yahiro Mugen

yahiro-mugenAre o experiență de peste 10 ani în tobele tradiționale japoneze (taiko).
A studiat arta în diferite forme, de la artele vizuale la artele spectacolului, ca o modalitate de expresie a adâncului ființei umane, încercând să își creeze o formă personală și ideală de pregătire, care să dezvolte în același timp mintea și trupul, cât și sufletul și spiritul.
În 2014 este recunoscut drept ”maestru de taiko” de către departamentul de artă și cultură al Universității Libere Okido Mikkyo Yoga din Italia.
În același an a fondat grupul ”Munedaiko”. cu scopul de a crea o metodă originală și personală de pregătire, care să conducă pe calea cunoașterii la dezvoltarea și evoluția ființei umane.

Leave a Comment