
De 13 ani ani se desfășoară un inedit festival la Mizil, festival ce poartă un nume la fel de inedit: Romeo și Julieta la Mizil. Este clar că numele a fost inspirat de piesa de teatru cu același nume, scrisă de George Ranetti, dramaturg cu conexiuni solide în Mizil. Mizilul ste un oraș care poate fi reținut nu numai pentru desele prezențe în glumele moderne dar și pentru o serie de personalități ale vieții cultural-științifice din România.
Cât privește ediția de acest an, înscrierile se fac pe pagina www.romeojulietalamizil.ro până în data de 15.12.2019 sau prin poștă, pe adresa: prof. Laurenţiu Bădicioiu, Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, str. N. Bălcescu, nr.111-131, Mizil, Prahova, cu menţiunea: pentru „Romeo şi Julieta la Mizil”, XIII. Creațiile nu trebuie publicate pe hârtie sau postate pe internet până pe 25 ianuarie 2020. La Poezie trebuie trimise trei creații, dintre care una obligatoriu cu rimă. La Epigramă, se trimit patru catrene, dintre care unul la tema Mizil. La festival se pot înscrie tinerii români… de orice vârstă (!), de pretutindeni, scriitori consacrați sau debutanți. Premiile sunt de 3200 de lei pentru cele două secțiuni.
În cadrul festivalului, de 7 ani, la inițiativa regretatului acad. Solomon Marcus, la festivitatea de premiere, are loc dezbaterea intitulată „Starea umorului românesc contemporan”.

Festivalul este susținut de Fundația Culturală „Romeo și Julieta la Mizil” în colaborare cu Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” și se află sub egida Ministerului Educației Naționale și a Inspectoratului Școlar Județean Prahova în colaborare cu Casa Corpului Didactic Prahova.

Printre partenerii consacrați se numără Radio România Actualități, TVR și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni. Din 2018 s-a concretizat și o trilaterală între Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, Liceul Teoretic Puhoi (Republica Moldova) și Liceul „Mihai Eminescu” (Ucraina). Din Chișinău, partener constant este Direcția Generală de Educație, Tineret și Sport, iar din Cernăuți, Asociația culturală „Mihai Eminescu”, condusă de dl. prof.Vasile Bâcu.
Așadar, sub zodia lui Caragiale, într-o cheie parodică, ironică, mitul Romeo și Julietaeste rescris de 13 ani în forma unui festival literar, Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”.