Menținând tradiția din fiecare an, artiștii plastici religioși și restauratorii din România au organizat la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti” din București sărbătoarea breslei lor, de ziua patronului artelor frumoase, Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, marți, 18 octombrie, orele 15,00.
Evenimentul a fost deschis la Biserica din Gorj, din cadrul Muzeului Satului printr-o slujbă de pomenire a membrilor breslei, trecuți în eternitate și o comemorare a tuturor ucenicilor Sfântului Apostol Luca de acum aproape 2.000 de ani și până în zilele noastre.
În timpul ceremonialului și-a făcut apariția pe pajiștea din fața bisericii o pisică neagră, prietenoasă, ce s-a plimbat nestingherită printre picioarele participanților și care a atras atenția și zâmbetul tuturor.
După pomenire a avut loc în Foaierul H.H Stahl, vernisajul expoziției de artă sacră a membrilor Asociației Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare, în cadrul căruia au luat cuvântul preot paroh dr. Florin Șerbănescu, criticul de artă Marius Tița, Liviu Dumitrescu, Cristian Olteanu, Florin-Ionuț Filip, etc.
Pe lângă icoane pe lemn sau sticlă, mozaicuri și alte lucrări cu caracter religios, un farmec aparte au dat evenimentului, demonstrațiile de pictură în diferite tehnici (tempera pe lemn, acrilic pe pânză, frescă) susținute de către studenții Universității Naționale de Arte din București.
Printre expozanți i-am reîntâlnit pe Gheorghe Coman, Elena Borundel, Cîrstina de la Studina, Elian Băcilă.
Ca deobicei, nu au lipsit bucatele și băutura, fotografierile de grup, socializările și noile prietenii, atât de caracteristice lumii artiștilor.
Expoziția poate fi vizitată până pe 6 noiembrie (de miercuri până duminică între orele 10,00 – 18,00).
(un material de Raluca-Ioana Enăchescu)