Teodora Matei

teodora3
Teodora Matei

Teodora Matei (Elena Teodora Mateiu) a publicat proză scurtă in revistele Nautilus, Gazeta SF, Fantastica, ficțiuni.ro, Revista de supans, Argos, începând cu anul 2012. Contribuţii în reviste, antologii, volume colective: “Kowalski ’67” – antologia digitală a Gazetei SF 2014 “Bumerangul lui Zeeler”, „Ghinion!” – antologia „Cele mai bune proze ale anului 2013″ editura Adenium, „E-51741” – revista CPSFA nr. 28, „Soft” – volum colectiv „Exit”, poezii în „Gazeta cărților” (editată de biblioteca Nicolae Iorga-Ploiești) și „Revista bibliotecarilor prahoveni”.
Romane: „Omul Fluture”, în colaborare cu Lucian Dragoș Bogdan (noiembrie 2015, editura Tracus Arte), „Stăpânul castelului” (iunie 2016, editura Tritonic), „Cel-ce-simte” (august 2016, editura Tritonic), „Maya” – continuare „Omul Fluture”, în colaborare cu Lucian Dragoș Bogdan (septembrie 2016, editura Tritonic)

 

 

Stăpânul castelului (2016)

8-Stapanul-castelului«In 2009, am avut o idee și am scris un text pe care l-am postat pe un site. În 2011 am aflat povestea de viață a unui om care a decis la o vârstă foarte fragedă să nu urmeze drumul indicat de părinți, ci să aleagă, cu inima, o carieră artístică. M-a frapat asemănarea dintre protagonistul acelei povești și personajul meu la tinerețe și, dintr-o dată, la foc automat, am scris celelalte șapte capitole. Din aceeași poveste de viață mi-am luat curajul de a-l propune revistei „Nautilus”, care a publicat prima versiune în serial, timp de opt luni.
Iar s-a așternut uitarea peste text, până anul acesta când, în martie, am fost invitată la emisiunea „Plus Neconvențional” de la Ploiești TV, să prezint cartea „Omul-Fluture” și să povestesc câte ceva despre mine. Realizatorul emisiunii a întrebat despre colaborarea mea cu Lucian, care a fost primul proiect împreună, apoi… care a fost primul meu proiect. I s-a părut interesant, am vorbit mult despre el, aproape că am povestit cartea. În momentele acelea mi-am dat seamă că făcusem o nedreptate acelui text, neîncercând să-l propun unei edituri. Tot Lucian a fost cel care l-a citit și m-a asigurat că ideea mea de a avea o discuție cu dl. Bogdan Hrib, directorul editurii Tritonic, ar fi inspirată. Discuția a avut loc la Final Frontier, textul a fost acceptat și cartea lansată în iunie la București, în cadrul evenimentelor de sâmbătă dimineață „La o cafea și o carte”.
Nu știu dacă am mai spus vreodată, însă pentru mine „Stăpânul castelului” e un manifest personal, e răspunsul la întrebarea de acum câțiva ani: “Cine, tuuu?!”»

Fragment din interviul luat autoarei
de către Cristina Mitrea pentru site-ul  4arte.ro

Omul-fluture (2015, împreună cu Dragoș Lucian Bogdan)

7-Omul-fluture«În toamna lui 2014 am descoperit că fiecare dintre noi ar fi vrut să scrie o povestire pe o anumită temă, dar cu abordări diferite. Așa s-a născut „Omul fluture”. Am făcut un sinopsis (mai mult el, pentru că e mai organizat decât mine) de la care ne-am abătut cât am putut de mult, după cum voiau personajele. Cert este că am stabilit un termen limită. L-am respectat; în ziua stabilită am pus punctul final. Pentru mine a fost o provocare nu numai colaborarea cu un alt autor, ci și prezentarea unei lumi guvernate de tehnologie avansată, cu multiple deschideri spre realități virtuale. A fost și o lecție de gestionare a orgoliului, pentru că s-a întâmplat să nu fim de acord de la bun început cu evoluția unui personaj sau a altuia. Numai că, pe rând, am ales varianta cea mai potrivită.
Mie îmi place (și mă uimește) rezultatul final. Se întâmplă să citesc și nu-mi mai amintesc cine a scris un episod sau altul, sau, atunci când îmi recunosc vorbele, cum mi-a venit ideea respectivă. Am fost întrebați ce contribuție a avut fiecare, ce personaje am dirijat. Nu are absolut nicio importanță, pentru că a fost o muncă de echipă. Odată un fragment terminat, autorul lui îl trimitea celuilalt, care avea misiunea de a critica la sânge și chiar, la final, de a adapta textul după cum i se părea că sună mai bine.
Ca să răspund la întrebare, o să spun că a fost o lecție de comunicare, prietenie și altruism. Pentru că anumite personaje încă ne bântuie, cerându-și răzbunarea sau eliberarea, repetăm experiența. În prezent lucrăm la al doilea volum al „Omului fluture”, al cărui termen limită de finalizare e în viitorul foarte apropiat.»

Fragment din interviul luat celor doi autori
de către Alexandru Lambă pentru Gazeta SF