,,Cine știe ce-i dragostea, se ține morțiș de ea’’ – ,,Autentic România”

0Într-o societate invadată de tehnică, neologisme, sărbători importate, modă, etc., mai există totuși români care  apreciează și promovează folclorul nostru românesc, dar și străini de aceste meleaguri, care-l descoperă, apreciază și ne învață cum să-i redescoperim adevărata-i valoare și unicitate. Un astfel de exemplu, în seara reprezentației, a fost Peter, un irlandez îmbrăcat în stil maramureșean, care ne-a destăinuit  în limba română, cât de fascinat este de folclorul românesc și ne-a îndemnat să-l valorificăm și să-l promovăm în continuare.  Acest moment m-a dus cu gândul la Regina Maria, și ea străină, care descoperise portul popular românesc, iia, pe care o purta și promova cu atâta mândrie.

,,Autentic România”, în regia Monei Gavrilaş, având în distribuţie pe actriţa Diana Giubernea şi muzicianul Sergiu Corbu Boldor, este un spectacol care reunește texte populare culese din folclorul autentic românesc, elemente din portul popular precum și momente muzicale vocale și instrumentale de fluier, vioară și caval.

Într-o lume care trece ,,el fugitivo” prin relații de amor, spectacolul ,,Autentic România” aduce în prim-plan dragostea adevărată, curată, unică, ce trece prin momentele ei de bucurie, încântare, incertitudine, dor, tristețe, durere, luptă, biruință, etc.

Reunind poezii vechi, doine, cântece de dragoste şi dor interpretate cu o deosebită sensibilitate artistică, spectacolul te poartă prin momente comice, sobre sau grave și reușește să te acapareze în povestea celor doi îndrăgostiți, pătrunzându-ți până la suflet.

Prin intermediul versurilor și decorului simplu, sunt sugerate în mod subtil elemente etnografice și de peisaj, dar și tradiții, obiceiuri, mentalități.

Așadar, ,,Autentic România” este un spectacol al dragostei și dorului, care îți trezește sentimente și amintiri și care parcă te previne referitor la faptul că ,,Cine știe ce-i dragostea, se ține morțiș de ea’’.

 Articol semnat de Raluca-Ioana Enăchescu.

Leave a Comment