,,Întoarcere la origini” – Raluca-Ioana Enăchescu expune la Piatra Neamț

În perioada 17-31 august 2020 Galeria de artă ,,Lascăr Vorel” din Piatra Neamț va găzdui expoziția de mozaic ,,Întoarcere la origini” semnată de artista bucureșteană             Raluca-Ioana Enăchescu, un eveniment realizat cu sprijinul Complexului Muzeal Național Neamț  și Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Neamț. De asemenea evenimentul deschide campania de promovare a artelor frumoase, pe care artista o propune sub egida ,,LIVADA ENĂCHESCU – livada artelor frumoase”.

Născută în anul 1974 în București, absolventă în anul 2000 a Universității de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu’’ din București, artista Raluca-Ioana Enăchescu și-a început activitatea în domeniul artelor plastice la sfârșitul anului 2014, descoperindu-și pasiunea și talentul pentru mozaic în anul 2015 sub îndrumarea artistei Elena Borundel la Școala de Artă București. A experimentat mai multe tehnici de lucru – vitraliu Tiffany, traforarea lemnului, țesutul, pictura pe sticlă, acuarela etc., însă tehnica sa favorită a rămas mozaicul.

În acești ani a avut o bogată activitate artistică, atât pe plan creativ, cât și pe plan expozițional, participând la expoziții de grup, bienale și saloane naționale de artă plastică în România și Italia, apariții în cataloage, articole mass-media, în Enciclopedia Artiștilor Români Contemporani, volumul 8, beneficiind de critică de specialitate și fiind apreciată în anul 2019 cu o diplomă de excelență la Piatra Neamț, în cadrul Bienalei Artelor Plastice ,,Lascăr Vorel”.

Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România – Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare și a VISARTA – Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale.

Aflată la a treia expoziție personală, după cele două anterioare – ,,Anotimpurile        creației – căutări de început” din anul 2017 și ,,Alegorie” din 2018 – artista își continuă demersul artistic tot în mozaic, de data aceasta îndrăgostită de locurile natale ale înaintașilor ei pe linie paternă, descoperindu-și rădacinile atât familiale cât și cele legate de glie.

Având rădăcini genealogice pe linie paternă în Piatra Neamț, Raluca-Ioana Enăchescu aprține unei familii în educația căreia artele frumosase au primit o mare importanță, iar talentul artistic al membrilor acesteia nu a stat ascuns. De la bunicul său, doctorul Mihai Enăchescu (1899-1977) – personalitate de seamă a orașului Piatra Neamț, a rămas romanul de sertar ,,De la un răsărit la un apus de soare” publicat post mortem în anul 2015 la Editura Cetatea Doamnei din Piatra Neamț și o pânză pictată în uleiuri, care aparține familiei. Două dintre surorile acestuia, Maria și Olga Enăchescu, au absolvit Artele frumoase la Iași, sub îndrumarea pictorului Octav Băncilă. De la tată, arhitectul Mihai-Gabriel Enăchescu (n. în 1939 la Piatra Neamț – d. 2017 București) au rămas o serie de acuarele, două lucrări de grafică de mari dimensiuni și cinci volume de poezii publicate tot la Editura Cetatea Doamnei și un volum încă nepublicat.

La toate aceste se adaugă și o altă moștenirea de familie – Livada Enăchescu din Satul Căciulești, înființată începând cu anul 1935 de bunicul ei – dr. Mihai Enăchescu, loc în care artista a petrecut mult timp în ultimii doi ani. Sufocată într-o capitală supra-aglomerată și zgomotoasă, artista și-a găsit refugiul la livadă, în natură, fapt care a determinat-o să își revizuiască percepția asupra vieții trăite pană acum la oraș. Acest fapt a avut influență și în planul artistic, prin introducerea de noi simboluri. Alături de cercul cu care ne obișnuise, prezent în mai toate lucrările sale – care reprezintă Soarele, lumina, energia, perfecțiunea, apare un nou motiv, cel al copacului, cu trunchi drept, viguros și cu ramificație bogată, ceea ce sugerează echilibru, stabilitate,  înrădăcinare, protecție, pe de o parte, iar pe de altă parte poate însemna și genealogie. Mărturie sunt cele mai noi mozaicuri ,,Mama Natură” (2019) și ,,Pomul cunoașterii binelui și răului” (2020), precum și seria ZOOM de mini mozaicuri pregătită special pentru această expoziție, în care sunt reprezentate câteva păsări cântătoare (mierla, pițigoiul și codroșul de munte) care și-au găsit casa în livadă, al căror cântec vine în contradicție și ca o reacție la zgomotul infernal al orașului.

Copacul văzut ca un arbore genealogic, vine și din preocupările unor membri ai familiei de a reconstitui arborele genealogic. ,,Fiecare dintre noi suntem o ramură din vârful copacului, care trebuie să înmugurească, să înflorescă și să fructifice, pentru ca arborele   să-și continue creșterea și dezvoltarea”, a intuit artista.

Această ,,Întoarcerea la origini” nu are loc numai în plan personal ci și în plan general, ca o întoarcere în timp, ajungând până la Geneză, la primul cuplu – Adam și Eva, la ,,Pomul cunoașterii binelui și răului” , la primele creaturi -,,Creatura marină” și ,,Creatura înaripată”, până la ,,Elementele primordiale” – Foc, Pământ, Apă, Aer.

De asemenea evenimentul deschide campania de promovare a artelor frumoase, pe care artista o propune sub egida ,,LIVADA ENĂCHESCU – livada artelor frumoase”   printr-o serie de evenimente culturale – ,,Minunile Naturii – inspirație și creație” – pe diferite ramuri ale artelor frumoase: pictură și sculptură, grafică și acuarelă, artă decorativă, fotografie și film documentar, literatură și muzică, prin care invită artiștii din toate ramurile artelor, să se inspire din frumusețea livezii în creațiile lor.

Așadar, vă așteptăm la Galeria de artă ,,Lascăr Vorel”, din Piața Ștefan cel Mare nr. 15, Piatra Neamț, de Luni până Vineri între orele 10,00-18,00.

Leave a Comment