În perioada 18 septembrie – 19 octombrie 2017, la Biblioteca Naţională, în spaţiile expoziționale AvanGarden, Symposium și Euforia, se desfășoară ediție a X-a a Salonului de Artă Medievală – Ipostaze Medievale – Interferenţe C@rteProPatrimoniu – Revalorificări contemporane..
Această ediție reunește lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă a peste 100 de artiști români, care propun publicului iubitor de artă, o reinterpretare contemporană a timpului și artei Evului Mediu.
Atât prin tehnicile abordate, cât și prin tematica și viziunea fiecăruia, artiștii ne deschid subtil o portă a timpului, ce ne invită într-o lume de mult trecută, dar rămasă încă vie în spiritul multora dintre noi.
În lucrările de pictură, tehnicile variază de la pictura pe pânză și lemn până la frescă.
Lucrările de sculptură sunt realizate din lemn, piatră sau bronz, dar regasim și interesante instalații, obiecte complexe care combină mai multe tehnici și materiale.
De asemenea, arta decorativă este bogat reprezentată prin lucrări de tapiserie, mozaic, ceramică, metaloplastie, etc.
Expoziția de față dovedește faptul că medievalul încă fascinează imaginația artiștilor contemporani.
Parcurgând expoziția, putem observa faptul că, în mare, artiștii nu s-au rezumat doar la o singură tehnică, ci au mixat și experimentat liber diverse tehnici, care creează un ambient variat, în care fiecare lucrare te surprinde prin originalitatea ei.
Așezate într-un spațiu expozițional extrem de generos, de proporții asemănătoare celor medievale, și bine luminat, ce-i drept, artificial, lucrările par niște străjeri amuțiți ai timpului, care te chemă să le admitiri frumusețea și să le înțelegi mesajul. În sala împunătoare, asemenea Marelui Univers al Artelor, noi privitorii și artiștii păream trecători efemeri ai timpului. Deși nu s-a inventat încă Mașina Timpului, oamenii își caută mereu timpul sufletului lor, visând prin intermediul artelor.
Articol semnat: Raluca-Ioana Enăchesci și Matei Enric
Fotografii: Vlad-Iulian Fodor